Skicka tulpaner

Att skicka en gåva i form av tulpaner är något de flesta människor kommer att uppskatta. Känslan av att bli överraskad när det ringer på dörren och ett blombud står med en bukett är obeskrivlig. Vare sig det är någons födelsedag, som present eller bara uppvaktning kommer ingen bli besviken när du skickat blommorna.

Gör som tusentals andra svenskar och skicka tulpaner till personen som står dig varmt om hjärtat.

Storlek

En tulpan varierar i storlek beroende på vilken art det är. Normalt brukar tulpanen bli mellan 10-71cm höga.

Vad kännetecknar en tulpan?

Det som kännetecknar tulpaner är dess långa grön själk med en enskild blomma på toppen. Färgerna varierar men de vanligaste färgerna är vit, röd, gul och lila. Vissa tulpanarter kan även bära flera blommor på samma själk men det är ytterst ovanligt.

Hur växer blomman?

Tulpaner är blommande perenna blommor som planteras från lökar.

Tulpanens historia

Släktet kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Den största artrikedomen finns i Pamir och på stäppområdena i Kazakstan.

Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet, närmare bestämt introducerades de av Vatikanens sändebud Ogier Ghiselin de Busbecq 1554. Till Holland, tulpanernas land framför alla andra, kom den med Carolus Clusius, en flamländare som kallades till chef för den nygrundade botaniska trädgården i Leiden 1590. Han försökte förgäves hindra att hans exklusiva växter spreds; snart hade så många lökar stulits att det växte upp en stor industri med lökförsäljning. I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden, motsvarade en tredjedels normal årslön. Denna spekulativa finansbubbla, som kallades för tulpanmanin, sprack till slut, liksom alla “bubblor”. Fortfarande är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna där man varje år anordnar tulpanfestivaler.

Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

De tulpaner som var mest populära på 1600-talet var polkagrisrandiga och enkelblommande.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpansl%C3%A4ktet