Skicka rosor

Att skicka en kärleksgåva i form av rosor är något de flesta människor kommer att uppskatta. Känslan av att bli överraskad när det ringer på dörren och ett blombud står med en bukett rosor är obeskrivlig. Vare sig det är någons födelsedag, som present eller bara uppvaktning kommer ingen bli besviken när du skickat blommorna.

Gör som tusentals andra svenskar och skicka rosor till personen som står dig varmt om hjärtat.

Storlek

Det är svårt att uppskatta rosens storlek då man inte riktigt vit hur stora de kan bli men de minsta miniatyrrosorna är oftast inte högre än 50cm.

Vad kännetecknar en ros?

Rosor kännetecknas av dess långa gröna taggiga själk med en stor, ofta mörkröd blomma.

Hur växer blomman?

Man brukar dela in rosen i tre växtgrupper. Buskrosor, rabattrosor samt klätterrosor.

Buskrosorna är en planterbar buske som blir mellan 100-200cm hög.

Klätterrosen skiljer sig från buskrosen då den har längre och vekare grenar. Klätterrosens grenar kan bli upp emot flera meter långa beroende på art och om den trivs där den växer.

Rabattrosor är små buskiga växter som sällan blir högre än 100cm. I södra Sverige är det många som driver miniatyrrosor inomhus och de blir sällan högre än 50cm.

Tulpanens historia

I södra Europa finns stora fält med rosor som används för att utvinna rosenolja ur blomman. Rosenolja används främst inom parfymindustrin men används också i finare barer där man använder rosenvatten som smaksättare. Rosenvattet sägs vara historiens äldsta ansiktsvatten.

Under medeltiden tog munkar fram rosenhonung som användes som sötningsmedel men de sägs också ha botat lungsot.

För tusentals år sedan användes rosenoljan för balsamering och romarna smorde in sig med den för att hålla huden ung. Under medeltiden trodde man också att oljan botade ögonsjukdomar.

Rosens nypon används till matlagning och är mycket rik på C-vitamin.