Skicka liljor

Att skicka en present i form av liljor är något de flesta människor kommer att uppskatta. Känslan av att bli överraskad när det ringer på dörren och ett blombud står med en bukett är obeskrivlig. Vare sig det är någons födelsedag, som gåva eller bara uppvaktning kommer ingen bli besviken när du skickat blommorna.

Gör som tusentals andra svenskar och skicka liljor till personen som står dig varmt om hjärtat.

Storlek

Storleken på en lilja varierar men i normala fall kan du se liljan mellan 30-150cm höga.

Vad kännetecknar en lilja?

Blomställningen på liljan är toppställda och kan bestå av en eller flera blommor i klase. När liljan blommar kan man känna igen den på dess tratt eller klockliknande blad, ibland är de även rör och skålformade.

Något som också kännetecknar liljan är att de doftar otroligt gott när de blommar.

Hur växer blomman?

Liljor växer precis som tulpanen från lökar.

Liljans historia

Liljan finns avbildad redan i det gamla Egypten, Mykene och det minoiska Kreta. Musernas sång kallades metaforiskt för liljelika i den antika dikten, i betydelsen mild. Den mytiskt metamorfosiska förklaringen av liljans födelse var att den skapats av Heras mjölk samtidigt som Vintergatan uppstod. Den har sedan dess uppfattats som en symbol för oskuldsfullhet, och i konsten avbildas ofta jungfru Maria med en lilja som symbol för Immaculata conceptio, den obefläckade avlelsen. Som så ofta med symboler för oskuld är den även en dödssymbol.

Inom heraldiken är liljan konungarnas symbol, vilket beror på att enligt legenden fick Klodvig I (481-511) en lilja av en ängel, och sedan 1179 har fleur-de-lis, en stiliserad lilja, funnits i de franska kungahusens vapen. Genom äktenskap hamnade den i Medicis vapen och blev därigenom en symbol för Florens. Den florentinska liljan och den bourbonska kan skiljas åt genom att den förra har ståndare. Även den traditionella bosniska flaggan pryds av sex gyllene liljor.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Liljesl%C3%A4ktet